DeLorean DMC-12

Home/Portfolio/DeLorean DMC-12
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio

DeLorean DMC-12

 

Deze DeLorean DMC-12 is verkocht.

Deze blauwe Delorean is gebouwd in december 1981, het kenteken is afgegeven in 1982. Er staan slechts ruim 20.000 mijl op de teller. De geschiedenis van de wagen is bij mij nog ( niet) bekend. Je kunt slechts fantaseren wat er zich achter de blauw gespoten RVS panelen heeft afgespeeld. Zeker is dat in ieder geval het interieur van de wagen in het verleden te lijden heeft gehad. Toch is het juist die geschiedenis die de aanschaf van dit wonderlijke automobiel ( goedkoop) mogelijk maakt.

Deze wagen kwam op mijn pad omdat hij of zij in de VS op Ebay werd aangeboden. De prijs leek aantrekkelijk en is dat zelfs na de grote plas te zijn overgestoken en de douane formaliteiten achter zich gelaten te hebben nog steeds. Even was ik bang voor een miskoop en dacht ik er niemand blij mee te kunnen maken. Deze gedachte verdwijnt met de dag meer op de achtergrond. De blijdschap was pas echt groot toen de motor meteen aansloeg en als een spreekwoordelijk uurwerk rondliep. Altijd weer een fijn motorkarakter zo’n V6 !! Het is de PRV motor, bekend van de Peugeot 604, Renault 30 en 25 en Volvo. Ook een motorblok met geschiedenis dus. Destijds door John Z. Delorean uitverkozen om in zijn “roestvrijstalen geesteskind” te mogen werken. Na afgelopen week een proefrit gemaakt te hebben kwamen er andere kwaliteiten van de Delorean naar boven. Ondanks dat cosmetisch en technisch er zeker nog werk is stond ik al even in het middelpunt van de belangstelling. Veel mensen kennen de wagen zeker nu er op TV regelmatig iets van Delorean te zien is. Nu weer in een commercial van een verzekeringsmaatschappij.

Terug naar de staat van de wagen. Bekleding en tapijt ontbreekt grotendeels in interieur. Panelen in interieur moeten weer netjes geïnstalleerd worden. Voorfront zit niet netjes. Middenconsole moet gemonteerd worden. Stoelen dienen bekleed te worden. Vreemd dan weer dat ( bijna) alles werkt. Technisch zit de wagen veel beter in elkaar dan het interieur in eerste instantie doet vermoeden. Alle verlichting werkt en is nu ook op Europese standaard, het in VS ontbrekende stadslicht is nu ingebouwd. Wijzers en meters functioneren zoals bedoeld. Kabelbomen zijn intact, alleen in de rechter vleugeldeur zit niet alles aangesloten, kwestie van een dagje energie in steken. Zelfs het typische “ lock doors” sign in de console gaat daadwerkelijk uit als je in een van de deuren de vergrendeling induwt. Is natuurlijk niet de bedoeling dat een van de deuren onder het rijden uit het slot springt en opengaat, vandaar die waarschuwing. De deuren gaan makkelijk open dankzij nieuwe dempers. Ook nieuwe dempers onder het kofferdeksel en motorkap.

Zoals al gezegd loopt het blokje erg mooi. Onder de motorkap ( achter) een erg mooi en schoon blok, ook weer onverwacht. Gemonteerd een carburateur ipv de standaard inspuiting, katalysator zal er wel niet meer inzitten. Een dikke ( erg dure) uitlaat is gemonteerd, het geluid is zwaar maar op de achtergrond. Van de 4 wielen zijn er 3 erg mooi, 1 wiel zou een opknapbeurt kunnen gebruiken. De achterkant van de wagen is zoals de rest ook, schadevrij. Alle ramen zijn intact alleen ontbreekt een van de ruitjes in de deuren. Raampje is inmiddels besteld. Hier en daar is er roest aan het chassis, vermoedelijk heeft de wagen onder een afdak gestaan en was de rechterkant uitgeleverd aan de elementen. Want rechts vind je aan schroeven, moeren en ijzeren onderdelen roest. Ook het frame heeft aan die zijde te lijden gehad is echter met wat werk goed van de carrosserie te scheiden, voor de keuring zal er nog aan gelast moeten worden. De shell van de wagen bestaat uit polyester dus van roest geen sprake en de carrosserie delen die de wagen zo kenmerkend maken, zijn van roestvrij staal. Bijna voor de eeuwigheid gebouwd dus !

De grote plus van de wagen zit hem in de staat van de onderdelen. Dat het interieur opnieuw bekleed moet worden betekend niets, niet in de zin van kosten en niet in uren. Een goede bekleder kan er een mooier dan standaard interieur van maken. De delen die een interieur nooit helemaal af maken indien niet netjes zijn bij deze Delorean super. Het dashboard, de meters, de middenconsole, allemaal erg mooi ! Nieuwe overtrekken voor de stoelen zijn nog gewoon te koop maar de perfectionist laat ze bekleden, geeft een beter resultaat ! Zoals al eerder aangekaart zijn de carrosserie delen in goede staat, mag ook wel want het linker voorspatbord kost zo maar € 4.000 !!! Ook de motorkap, RVS panelen van de vleugeldeuren, ramen, dubbele achterklep van motor en nog veel meer maken van deze “project” wagen een rijdend onderdelen magazijn van € 40 K !!

Dan toch leuk meegenomen dat je voor € 24.500 eigenaar kunt worden van deze eigenwijze publiekstrekker. Als je hier wat zorg en tijd aan besteed rijd je komend voorjaar in een heuse klassieker die nu al 36 jaar tot de verbeelding spreekt en de reis naar “Back to the future” mogelijk maakt.

Wagen bezit US title, alle kosten voor invoer zijn betaald, parts en maintenance book aanwezig. Rekeningen ter waarde van $ 7.000 van 2015 en 2016 van recent geïnstalleerde onderdelen.

 

 • Categories:
 • Date: 27 July 2017